Creativiteit en innovatie zijn essentieel voor het succes van organisaties overal ter wereld. Snelle veranderingen in technologie, economische verschuivingen, globalisering en ontwikkelingen in het dagelijks leven hebben geleid tot meer concurrentie.

Vandaag, 21 april 2022, is het Werelddag van Creativiteit en Innovatie. Een dag die door de Verenigde Naties is uitgeroepen om de aandacht te vestigen op de rol van creativiteit en innovatie in alle aspecten van de menselijke ontwikkeling.

Bij OASIS Group wilden we deze gelegenheid aangrijpen om creativiteit en innovatie op het gebied van informatiebeheer te onderzoeken en in het zonnetje te zetten. De onderstaande lijst hebben we opgesteld in samenspraak met teamleden en collega’s.

Informatiebeheersystemen

Een logische keuze misschien, maar sommigen van ons herinneren zich nog de dagen van papieren beheersystemen, voordat software voor het opslaan, organiseren en terugvinden van informatie werd geïntroduceerd.

We zeiden daarnet dan wel ‘herinneren’, maar we komen nog steeds organisaties tegen die hun informatie beheren met behulp van handmatige papieren processen.

Het verzamelen en beheren van gegevens die in verschillende formaten zijn opgeslagen en ze toegankelijk maken voor de mensen die ze nodig hebben, is een innovatie die we vaak als vanzelfsprekend beschouwen. Nu er meer mensen op afstand werken dan ooit tevoren, liggen er ongetwijfeld meer creatieve innovaties in het verschiet (maar misschien hebben wij wel voorkennis over dit onderwerp)!

Smartphones

In eerste instantie is dit misschien geen voor de hand liggende keuze voor informatiebeheer (al was het een populair antwoord), maar stel je eens voor dat je een adresboek met alle contactgegevens van je klant bij je moet dragen in plaats van dat je ze allemaal in je telefoon hebt opgeslagen. Of nog erger, al die telefoonnummers en e-mailadressen uit je hoofd moeten leren.

Of dat je een laptop moet meenemen om een betaling goed te keuren, terwijl je gewoon een app voor mobiel bankieren op je telefoon kunt gebruiken. Dit zijn allemaal innovaties die voortkomen uit inzicht in hoe en waarom we informatie en gegevens gebruiken.

Microfilm en microfiches

Sommigen van jullie zullen dit lezen en denken: Micro-watte? Anderen denken misschien terug aan wat ooit onmisbare manieren waren om gegevens compact te bewaren en te back-uppen.

Ondanks technologische vooruitgang als gevolg van innovatie, creativiteit en noodzaak, gebruiken sommige organisaties vandaag de dag nog steeds microfilm en microfiches. Voor sommige van hen is het wellicht een te grote uitdaging om het proces te veranderen. Voor anderen is er geen druk geweest om over te schakelen omdat werd verwacht dat de microfiches 100 jaar zouden meegaan. Het probleem is dat de apparaten om zowel microfilm als microfiches te bekijken steeds moeilijker verkrijgbaar zijn.

Tegen die bedrijven zouden we zeggen: geen paniek. Bij OASIS Group hebben we gespecialiseerde teamleden die zijn opgeleid in het gebruik van verschillende lees- en conversieapparaten.

Automatisering van bedrijfsprocessen (BPA)

Bij de automatisering van bedrijfsprocessen, ook wel bedrijfsautomatisering of digitale transformatie genoemd, wordt technologie ingezet om complexe bedrijfsprocessen automatisch te laten verlopen. Voor bedrijven die hun digitale transformatiedoelen willen bereiken, is bedrijfsautomatisering een goede eerste stap.

In tegenstelling tot andere automatiseringsprocessen worden er bij bedrijfsautomatisering meerdere IT-systemen aan elkaar gekoppeld en specifiek afgestemd op de behoeften van de organisatie. In plaats van een kant-en-klare oplossing wordt er dus een workflow gebruikt om een bestaand bedrijfsproces te repliceren of daarop voort te bouwen.

Robotgestuurde procesautomatisering (RPA)

Robotgestuurde procesautomatisering richt zich op het automatiseren van individuele taken, zoals het lezen van een document of het ophalen van gegevens uit een database of systeem. In tegenstelling tot bedrijfsautomatisering, waarbij wordt gestreefd naar volledige procesautomatisering, richt robotgestuurde procesautomatisering zich op kleinere taken binnen een groter proces.

Door robots in te zetten voor repetitieve onderdelen van een groter proces, zoals het verplaatsen van bestanden, het kopiëren van gegevens, het invullen van formulieren of het inloggen in systemen, krijgen mensen meer tijd om hun creativiteit in te zetten of verder te innoveren om processen en procedures te verbeteren.

Toekomstige innovaties

Hoewel deze lijst slechts vijf innovaties op het gebied van informatiebeheer bevat, hadden we er nog veel meer kunnen noemen. Kennis en informatie vormen de kern van innovatie en we zien elke dag weer meer creatieve oplossingen voor problemen.

Door inzicht in ons gebruik van de gegevens en informatie in onze eigen organisaties kunnen we nieuwe, interessante innovaties tot stand brengen.

< Back to news & blog